Elektromos autó pro-kontra

4900 Fehérgyarmat, Mezei u. 2. 4900 Fehérgyarmat, Mezei u. 2.

SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE? HÍVJON! +36 44 360 300
Szervíz e-mail: gyarmat@kpmkresz.hu
Vizsgaközpont e-mail: gyarmat@kpmkresz.hu

Hírek

Elektromos autó pro-kontra

2019-09-26 14:41:50

Nagyon sok érv szól az elektromos autók mellett, és természetesen ellenérvekkel is bombázzák bőven. Van két tény a pozitívumok sorában, az egyik az alacsony üzemanyagköltség.
Az elektromos árammal egy km költsége sokkal alacsonyabb, mint benzinnel vagy gázolajjal. A hagyományos üzemanyagokra átszámítva nagyjából 2 liternyivel lehet 100 km-t megtenni egy középkategóriás villanyautóval, de a kisebb autók még ennél is kevesebbet fogyasztanak. 15-20 ezer km-es éves futásteljesítmény mellett ez akár több százezer forintos megtakarítást is jelenthet.

 

A másik, az ingyenes töltési lehetőségek. Az elektromos autók az ország több pontján is ingyenesen feltölthetőek a nyilvános gyors-, és villámtöltő oszlopokról.
Idén júniusban a Belügyminisztérium adatai szerint 547 autóval nőtt, így elérte a 12.983-at a környezetkímélő járművekre kiadott zöld rendszámok száma Magyarországon. Az év első hat hónapjában így 3423 járművel bővült az állomány, ami 53%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Tisztán elektromos autóból idén eddig 1405 kapott zöld rendszámot, ami 50%-kal több, mint tavaly ilyenkor. Ezt az ütemet tartva év végére a zöld rendszámos autók száma meghaladhatja a 17 ezret Magyarországon. Tavaly június vége óta majdnem megduplázódott, 92%-kal nőtt a környezetkímélő gépjárművek száma az országban!

Bár nagyon erős az elektromos autók jelenléte a fővárosban, vidéken több ilyen autót helyeznek fogalomba, így ha lassan is, de csökken a budapesti autók túlsúlya az állományban.