Miért fogyaszt sokat az autó?

4900 Fehérgyarmat, Mezei u. 2. 4900 Fehérgyarmat, Mezei u. 2.

SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE? HÍVJON! +36 44 360 300
Szervíz e-mail: gyarmat@kpmkresz.hu
Vizsgaközpont e-mail: gyarmat@kpmkresz.hu

Hírek

Miért fogyaszt sokat az autó?

2020-06-14 13:07:43

Az egyik oka lehet az elhanyagolt műszaki állapot, meghibásodott egy-egy alkatrész, de az sem a leggazdaságosabb, ha úgy repesztünk, mint egy Formula-1 versenyző hatalmas féknyomokat hagyva maga után.


Az elhanyagolt autó többet fogyaszt


Mint már említettük a magas üzemanyag fogyasztás okozhatja egy meghibásodott alkatrész. A legcélravezetőbb ennek kiderítésére, ha szervizbe visszük gépjárművünket. Itt ugyanis a szakemberek egy egyszerű kipufogógáz-méréssel megállapítják, hogy valóban sokat fogyasztunk-e vagy csak rémeket látunk.


A megemelkedett fogyasztást okozhatja a lambdaszonda nevű oxigénszenzor, amely figyeli, hogy milyen összetételű a kipufogógáz, és ennek megfelelően szabályozza az üzemanyag keverék összetételét.


Emellett azonban lehetséges, hogy mi magunk vagyunk a túlzott fogyasztás okozója, hiszen ha nem pótoljuk vagy cseréljük le azonnal a meghibásodott alkatrészeket, akkor a megtakarításunk nagy részét felemészti az üzemanyag. Ilyen például a kenőolaj, hűtőfolyadék és a gumiabroncs.


Tudta, hogy a megfelelő nyomásra fújt abroncsok élettartama hosszabb, általuk az autó úttartása jobb, a fogyasztása pedig alacsonyabb?


Ha az autók kerekeit a megfelelő nyomásra fújnánk fel, akkor csökkenne a fogyasztás. A megfelelő értéket megtalálhatjuk a gépjármű kézikönyvében vagy a vezető felőli első ajtó környékén a gyártó által felragasztott matricán.
Fontos, hogy a látszólag rendben lévő abroncsok fogyasztását is legalább havonta ellenőrizzük.


Ezen túl az olyan „apróságok” is befolyásolhatják az üzemanyag fogyasztását, mint tetőcsomagtartó, az utasok száma, utánfutó használata, nyaraláskor a telepakolt bőröndök száma.


S mint már fent említettük a F1-es pilóta vezetési stílus sem az üzemanyag fogyasztás csökkenését fogja eredményezni.
Bármilyen kérdése, észrevétele van, gépjárművével kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal.