A nagy autóriasztó dilemma

4400 Nyíregyháza, Debreceni út 107. 4400 Nyíregyháza, Debreceni út 107.

SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE? HÍVJON! +36 42 59 50 59
Szervíz e-mail: szerviz@tufkft.hu
Vizsgaközpont e-mail: szerviz@tufkft.hu

Hírek

A nagy autóriasztó dilemma

2019-09-30 08:51:58

Miért nem teszik? Miért nem nézünk ki sem sokszor, ha riasztót hallunk?

Talán azért, mert lukra futottunk többen már, amikor egy-egy erősebb szél, vagy egy éjszakai állat menetelése aktiválta a riasztónkat és talán egy éjjelen többször is megismételtük ezt.
Nézzük meg egy kicsit az eszköz történelmét. Az első autóriasztót 1913-ban alkották meg, az autók tömeggyártásának hajnalán. Az ötletét arra alapozták, hogy a hangos zaj elrettenti a tolvajt, vagy ha már a gépjárműben van, akkor képtelen lesz a vezetésre koncentrálni tőle. 1918-ban két férfi adta be szabadalmi kérvényét az első teljesen elektromos változatra. Az ő riasztójuk úgy működött, hogy az aktiválás pillanatában a motort lezárta és addig visított, míg le nem merült az akkumulátor.
A gyártók fejlesztései ellenére az autóriasztók valamiért sokáig megragadtak ennél a baltás (passzív) módszernél.

Mit takarnak az új, prémium rendszerek?
Távfelügyelet, mechanikai védelem, nyitás zsebből, applikációval vagy távirányítóval, blokkolás, menetnapló… Miként lophatatlan autó nincs, abban sem lehetünk biztosak szinte sosem, hogy autónk kellően biztonságos helyen parkol. Sokszor épp a zárt garázsok jelentik a legnagyobb veszélyt lopás szempontjából, s azt is tudjuk, hiába van casco biztosításunk, lopás esetén jól semmiképpen sem járunk, már csak az időveszteség és a bosszúság kapcsán sem. Ezért aztán a mai napig érdemes a gyári védelmi rendszereket utólagos telepítésűvel is kiegészíteni, odafigyelni kocsinkra.